22 juli 2016

Sörj inte, stålsätt er, se framåt

Terrorismen verka ha slagit till igen, nu i München. Det är ännu inte bekräftat vad som ligger bakom. Här följer i alla fall några tankar om jihadism som stått för flera profilerade dåd den senaste tiden.

Jihadismen är en religiös rörelse som är muslimsk. Den anser sig vara den rätta tolkningen, och den har teologiskt stöd i de religiösa skrifterna (se kommentar av Sam Harris). Jihadismen lever och frodas bland muslimer och har också stöd bland muslimer. Omfattningen varierar men den är tillräckligt stor för att vara problematisk.

Islam är en del av vårt samhälle idag, och med det följer jihadismen. Den är särskilt attraktiv för kriminella med muslimsk bakgrund. Så här skrev en bekant på facebook:
Delar av den islamiska världen har inte genomgått någon upplysning som västerlandet har, utan befinner sig på vissa sätt i medeltiden. En ung muslimsk småkriminell man som svikit både sin familj, samhället och sig själv erbjuds idag inte bara förlåtelse för sina synder, utan också en plats i paradisets allra högsta sfär, om han bara dör i jihad. Martyrdöden ger också plats i paradiset åt de 70 närmaste släktingarna – det vill säga plats åt alla dem som svikits och alla dem, exempelvis barnen, som annars skulle anses bli svikna av ett frånfälle. Detta synsätt har god teologisk förankring, och är högst levande i vissa islamiska tolkningstraditioner. 
Den västerländska föreställningen att alla kulturer inom sig bär ett frö av den skandinaviska välfärdsmodellen, som bara väntar på att blomma ut, leder tanken fel.
Jihadismen är här för att stanna, och Europa behöver förbereda sig på terror.

Benjamin Netanyahu förutsåg  2014 terror i Frankrike:

Motvilligt finner sig nu Europa i samma sits som Israel. Giulio Meotti skriver på Gatestone Institute om detta: Jihadi Terrorism: You Think It's Just the Jews? Think Again.

Som jag skrev tidigare kan Sverige lära av Israel. Landet är hårt drabbat av terror men mycket motiverat att gå vidare. Så här säger Peter Lerner från IDF:
Vad kan man då göra mot masskjutningar? Israel har många bra exempel. I radio bubb.la den 30/6 togs ett annat pedagogiskt exempel upp.


En påbörjad masskjutning i USA avslutades genom att gärningsmannen sköts av en lagligen beväpnad medborgare. Om laglydliga människor bär vapen är det omöjligt att genomföra masskjutningar. Enstaka människor kan dö, sen kommer gärningsmännen att skjutas.

Vi i Europa är utelämnade till den statliga polisen som även i bästa tänkbara fall har ett antal minuter på sig att komma till en brottsplats. Under den tiden hinner många dö.

Masskjutningen i Florida, gisslantagandet i Bataclan, terrorskjutningen som just nu pågår i München hade inte behövt hända.

En sak som terroristerna älskar är uppmärksamhet. Ge dom inte den. Byt inte facebookbild. Var istället förberedd, vaksam och konstruktiv. Och ta dig i kragen.

Varje tid har sina utmaningar och terrorismen är en av våra. När jag var liten var Europa hotat av kärnvapenkrig. Innan dess ständigt skakat av krig. Våra samhällen är bräckliga men samtidigt väldigt sega, och det är vi som gör dem sega.

Avslutningsvis ett citat av Marcus Birro: Bli inte avtrubbad, bli vred!


1 kommentar:

  1. Hej.

    Mängden terror, sexuellt våld, och annan kriminalitet kanske faktiskt är relativ mängden muslimer i ett land?

    Utan data, får vi bara prata, för att parafrasera en klok sats.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera